De gelukkigste man op aarde CHARLES BRADLEY


Charles-BradleyHij was jaren zo arm als een kerkrat en soms zelfs dakloos. Maar een grote droom hield Charles Bradley op de been. De Amerikaanse James Brown-imitator wilde slagen in de muziekscene. De pruik en cape zijn inmiddels af en met Victim Of Love ligt nu alweer zijn tweede album in de winkel. ‘Ik ben de gelukkigste mens op aarde.’

Een ontmoeting met Charles Bradley vergeet je niet snel. De in Brooklyn woonachtige zanger heeft een prachtige, doorleefde kop, die een permanente glimlach vertoond. Daarnaast straalt hij warmte en compassie uit. Alles wat de 63-jarige veteraan zegt, komt aan. En hij windt nergens doekjes om. Hij spreekt openlijk over zijn zelfmoordplannen toen hij helemaal aan de grond zat en de roofoverval op zijn broer, die hem het leven kostte. ‘Ik moest Joseph zien en daar heb ik nu nog spijt van. Zijn hersenen plakten aan de muur. Ik zal dat plaatje nooit meer uit mijn hoofd krijgen.’

Of Bradley zich ondanks of misschien juist dankzij zijn ruige leven op bejaarde leeftijd heeft ontwikkeld tot een geweldig soulzanger, zullen we nooit weten. Wat wel vast staat is dat de Amerikaan de wereld in rap tempo verovert. Overal stromen de zalen vol om niet alleen tijdens de show van Bradley te genieten, maar ook om hem na afloop de hand te schudden. ‘Mensen worden geraakt door mijn intense manier van performen. Ik geef alles op het podium en daardoor bouw je in een korte periode al een band op met elkaar. Ik geloof er heilig in dat je terugkrijgt wat je geeft.’

De soulveteraan, die werd ontdekt door Daptone Records (onder meer van Sharon Jones) en op de komende editie van North Sea Jazz staat, is een diepgelovig man. De rijkdom die zijn carrière hem mogelijk brengt, zegt hem dan ook niets. ‘Ik heb mijn hele leven niets gehad en dus ben ik nu ook niet op zoek naar materialistische genoegdoening. Ik dank God dat ik nu eindelijk mijn bestemming in het leven heb gevonden. Hopelijk mag ik nog heel lang voor de mensen blijven zingen, want ik heb nog heel veel te vertellen.’

John den Braber

Comments are closed.