De schoonheid van het lelijke BALTHAZAR


Balthazar-1-LoRes-credit-Charlie-De-KeersmaeckerBalthazar is een band met twee gezichten. Enerzijds zijn de Belgen bescheiden en ingetogen, maar noemden ze hun debuutalbum wel Applause. Nu ligt opvolger Rats in de winkel, waarbij de Oost-Vlaamse indiepop band laat zien dat ze vooral maken wat ze zelf willen.

‘Wij praten niet zo graag over onze muziek’, zegt Maarten Devoldere maar meteen bij aanvang van het gesprek. De sympathieke zanger van Balthazar meent het oprecht en niet uit arrogantie. De Belgen willen hun muziek laten spreken en dat is tot nog toe een beproeft recept. Applause, waarmee de groep in 2010 de ietwat ingekakte Vlaamse muziekscene een schop onder de kont gaf, oogstte veel lof en er volgde een uitgebreide Europese tour met onder meer dEUS, maar ook solo.
De lat lag voor Rats dan ook een stuk hoger, al voelde de band zelf geen druk. ‘Bij onze eerste plaat moesten we overal over nadenken’ zegt mede-frontman Jinte Deprez. ‘Nu ging het eigenlijk vanzelf. We wisten wat we wilden, maar vooral niet wilden.’ Devoldere: ‘Rats is een organisch proces van onze creativiteit. We voelden absolute vrijheid om te maken wat we mooi vonden. Dat is het zelfvertrouwen dat we de afgelopen twee jaar op toer opbouwden.’

Rats is volgens Deprez een ode aan de schoonheid van het lelijke. ‘In al het verderfelijke zit wel een bepaalde melancholische sier. Wij zijn daar heel gevoelig voor. Het vieze van de stad of een beest als een rat. Alles heeft een schone kant. Dat moest onze plaat uitstralen. Daarnaast wilden we een organisch album opnemen. De nummers hadden zuurstof nodig. Zo hebben we bijvoorbeeld in Brussel in een rijdende metro een zangpartij opgenomen. Best spannend, want je moet het in een keer doen. Op het moment dat je een kilometer verder bent, klinkt het al anders.’

John den Braber

Comments are closed.