Alles voor de show THE OPPOSITES


IMG_4818Ze zijn al tien jaar een succesvol rapduo, maar The Opposites wil meer. Daarom gaat bij Twan van Steenhoven en Willem de Bruin het roer om: Minder shows, gelaagdere tracks en oogverblindende producties. ‘Wij willen geen slaaf van ons eigen publiek zijn.’

Hij ziet er een tikkeltje gespannen uit en dat heeft volgens de eigenaar van het strakke hoofd een duidelijke reden. Willem de Bruin (27) weet namelijk donders goed dat de voorbereiding op het Eurosonic-optreden niet optimaal was en die twijfel maakt zich de ochtend van de belangrijke try-out-show in Groningen meester van zijn gemoedstoestand. ‘Ik slaap al een paar nachten slecht’, zegt hij in de kantine van MuzyQ, waar de rappers een studio hebben. ‘We hebben gewoon niet genoeg geoefend en daarom ben ik bloednerveus. Waarom niet? Tja, druk met van alles en nog wat. De voornaamste reden is natuurlijk het afronden van ons nieuwe album. Daar is echt veel tijd in gaan zitten.’

Buiten staat Twan van Steenhoven (27) wat te lachen met de meereizende vriendenposse. Hij maakt zich duidelijk minder druk om de show in het noorden dan zijn collega en verheugt zich vooral op de afterparty. ‘Leuke stad Groningen’, roept hij met glimmende ogen terwijl hij een versterker in de achterbak van de bus zet. ‘Mooie vrouwen ook.’ Twan, aka Big2, is net een paar maanden vrijgezel en heeft dus wel zin in een feestje in de studentenstad. Bovendien ligt hij nooit echt wakker van een naderend optreden. ‘Ach, ook als het niet goedkomt, komt het uiteindelijk goed. Dan is de show een prima les voor de volgende keer. Voor mij is het sowieso buitenspelen dit weekend want we hebben echt lang niet opgetreden. Ik heb het echt gemist.’

ggggGROTER, BETER
Eigenlijk zijn ze het nooit eens. Behalve als het over muziek gaat. Wie The Opposites wil begrijpen moet de clip van hun nummer Het Goede Leven (2010) bekijken. Het is een compilatie van homevideofragmenten waarin de piepjonge Twan uit Heiloo en Willem uit Noordeinde rappen, geinen en vooral performen. Ze zijn twaalf jaar en willen sterren worden. Helemaal niks zonder elkaar. Dan al. De clip eindigt met het huidige succes. Schreeuwende meutes tijdens concerten, awardshows en Willem die in zijn blote reet over staat holt.

Het verhaal van de Noord-Hollandse polderrappers in een notendop. Dom, Lomp en famous, zoals een van hun bekendste tracks luidt. ‘Aanvankelijk mocht ik Willem helemaal niet’, herinnert Twan zich nog goed. ‘Hij was heel goed met meisjes en ik juist niet. Maar dat fascineerde mij ook aan hem. Ik had nog nooit zo iemand ontmoet als hij. We zijn een soort broers met ieder onze eigenaardigheden, maar met een enorme drive om iets te bereiken in het leven en dat bindt ons.’

dsdsHet is alweer zeven maanden geleden dat The Opposites een volledige show gaf. In juni stonden ze voor het laatst voor een kolkende meute hiphopfans. Best opvallend voor een band die het juist van hun livereputatie moet hebben. ‘Minder optreden is een bewuste keuze’, legt Willem in de toerbus onderweg naar Groningen uit. ‘We willen als artiest groeien en dat doe je niet door jezelf te herhalen. We hadden deze time-out nodig om ons album af te maken, maar vooral om eens goed te bedenken wat we nu echt wilden.’

The Opposites wil dit jaar groter, beter en vooral exclusiever zijn voor de fans. Een dure, blitse productie en een show van anderhalf uur moet de nieuwe standaard worden. Twan: ‘Natuurlijk nemen we daarmee een gok, maar het is noodzakelijk om verder te komen. Wij willen iets speciaals neerzetten waar mensen weken later nog over praten. Dat kan niet als je honderd keer per jaar optreedt.’

cdcdKNOKKEN
Vlak voordat eindbestemming Groningen is bereikt, slaat toermanager Ilja de Koning plots de snelweg af. Willem wil namelijk langs bij zijn neef Junie die een lunchroom in een oerlelijke meubelboulevard heeft. Na een avondje stappen in de Groningse binnenstad maakte hij jaren geleden een meisje zwanger en sindsdien woont hij in het hoge Noorden. Inmiddels is hij een succesvol horecaman en groot fan van zijn rappende neefje. ‘Alle De Bruinen zijn goeie ondernemers’, zegt Willem terwijl hij een Club Sandwich naar binnen schuift.

‘Ik heb ook altijd in de handel gezeten. Op mijn zestiende had ik al een cv van een dertigjarige en dat terwijl ik geen opleiding had afgemaakt. Het meest verdiende ik met de verkoop van nepkleding. Deed ik samen met een Turk. Doordat ik zelf in een kledingzaak werkte, kon ik daar mooi klanten laten passen. De bedrijfsleider wist ervan en pakte een percentage. Op een gegeven moment wilden we de zaak overnemen, maar toen kregen Twan en ik net een platencontract.’ Twan: ‘Ik heb later bij die Turk nog mijn rijbewijs gehaald.’ Willem: ‘O ja, die is daarna een rijschool begonnen. Dat is waar ook.’

fgfgffgfgfgWork hard, play hard is altijd het devies voor Twan en Willem gebleven. De term jongensboek is daarbij een cliché, maar op The Opposites zeer toepasbaar. Twee outsiders uit saaie Westfriese dorpjes, die hiphopsterren worden. Toch heeft het duo vanwege de commerciële inslag van hun tracks altijd moeten knokken voor erkenning in de rapscene zelf. Volgens Twan is de keuze voor luchtig repertoire, vooral een kwestie van smaak.

‘Wij hebben altijd van pop gehouden en ja, dan lig je mijlenver van de undergroundhiphop. Ik heb sowieso moeite met de term commercieel. Dat klinkt voor mij toch als een sell out. Wij maken echt nooit iets met het idee: dit kunnen we goed verkopen.’ Willem: ‘Juist omdat wij consequent zijn in onze stijl, zijn we credible.’ Twan: ‘Weet je; een hit maken is echt niet zo moeilijk. Neem een LMFAO-achtige beat en een lullig tekstje en je bent al een heel eind. Die fase zijn we voorbij. We willen juist vernieuwen, anders word je een slaaf van je eigen publiek.’

TIEN JAAR SAMEN
Na een korte tussenstop in het hotel, waar Twan een powernap doet en Willem nog even de show doorneemt op zijn computer, vertrekt de Opposites-following met een slordige tien man richting het centrum van Groningen. Bij het binnenrijden van de studentenstad wordt Willem steeds zenuwachtiger. Eurosonic is namelijk een belangrijk festival, waar veel mensen uit de muziekindustrie op af komen. Niet de gemakkelijkste plek om af te trappen dus. ‘Ik heb zin om mezelf helemaal lam te zuipen’, bekent hij met een zucht. ‘Vandaag moeten we toch een visitekaartje afgeven en dat vind ik best spannend.’

blaTwan glimlacht om de zucht naar verdovende drank van zijn collega. Hij is zelf, in navolging van zijn grote voorbeeld Eminem, al tweeënhalf jaar van de drank af. ‘Ik ben nu creatiever dan ooit en voel me op alle vlakken beter. Ik dronk best veel. Iedere dag wel. Hoewel ik geen alcoholist was,  beheerste het wel mijn leven en dat wilde ik niet meer. Aangezien ik vrij extreem ben in alles wat ik doe, was radicaal stoppen de enige manier. Ik kan het toch niet bij een borrel houden.’

Sinds hun ontmoeting op de Berger scholengemeenschap zijn ze inmiddels tien jaar samen. En dat zonder de gebruikelijke ergernissen die artiesten vaak na langere tijd bij elkaar lospeuteren. Volgens beiden is het accepteren van elkaars eigenaardigheden het geheim van hun vriendschappelijke en professionele relatie. Willem: ‘We hebben echt heel verschillende karakters. Ik ben een regelaar, terwijl Twan juist heel secuur is als het om de muziek gaat.’ Twan: ‘We hebben een keer echt ruzie gehad. En dat ging nog over muziek ook. We houden een keer per jaar een zogenaamd ‘kutgesprek’, waarin we alle irritaties uitspreken. Dat werkt.’

BLOEDTOPPERS
Voordat The Opposites hun nieuwe show presenteren op de Grote Markt, is er eerst een 3FM-sessie in een zeecontainer. Wat direct opvalt is het plezier dat Twan en Willem uitstralen als ze eenmaal een microfoon in hun handen hebben. Er wordt gegrapt, gelachen en gefreestyled. Presentator Eric Corton – toch normaliter een man van de ruige gitaren – is zelfbenoemd fan van het tweetal. ‘Die jongens combineren op fenomenale manier zeggingskracht en platvloersheid. Er zijn niet zoveel acts die daarmee wegkomen. Ze hebben daarmee een brug geslagen tussen de macho-hiphop en de populaire kant. Ze durven keuzes te maken en verrassen daardoor steeds weer. Ik ben gek op ze.’

vgffHoewel er slechts een select gezelschap bij het besloten concert is, halen Twan en Willem alles uit de kast om een feestje te bouwen. Ze springen op de speakers en mennen de bezoekers als volleerde entertainers. Een van de aanwezigen is Skits Vicious van hardcore-hiphopcollectief Dope D.O.D. Volgens hem is juist dit fanatisme de kracht van het duo. ‘The Opposites zijn de norm qua liveshow. Die gasten hebben een crowd altijd in de pocket. Zelfs onder lastige omstandigheden, zoals hier, zullen ze geen halfbakken show neerzetten.’

Een uur voor het optreden is het gezellig druk in de kleine backstagecabin op het volgepakte plein. De Groningse zangeres Krause, die de artiesten op het hoofdpodium aankondigt, is er ook. Ze wil voor de show van Willem weten wat zij over The Opposites moet melden. ‘Bloedtoppers van ongekend niveau, die van Groningen het epicentrum van Nederland gaan maken’, grapt de inmiddels aangeschoten rapper. ‘O ja, en de woorden seksgoden en kakofonie moeten er ook zeker in. Lukt dat?’ Vlak voor het optreden gaat dj Fanny West het gezelschap voor in een grouphug. ‘We zijn terug van weggeweest en vanavond wordt de boel gesloopt’, is de duidelijke boodschap. Het ritueel wordt beëindigd met een flinke schreeuw. Willem neemt voor de zekerheid een fles whisky mee richting het podium. ‘Je weet nooit of ze daar nog iets te drinken hebben.’

fgffgfgWillem en Twan zetten zoals altijd een puike show neer, die echter wel enkele dipjes kent. Zo valt een door Willem gezongen ballad in het water en zorgt ook Doe Maar-cover Belle Helene voor een dipje op het feestvierende plein. Opvallend genoeg zorgen juist deze inkakmomentjes ervoor dat het publiek extra losgaat op knallers Licht Uit en de nieuwe singles Slapeloze Nachten en Hey DJ. Tijdens afsluiter Broodje Bakpao is Willem zo opgepompt, dat hij na een flinke aanloop met een salto het publiek invliegt en schaterlachend boven de meeschreeuwende Groningse hoofden crowdsurft. Ondanks zijn ietwat riskante vreugdesprong is Willem na afloop toch niet helemaal tevreden. ‘Zie je nou dat we meer hadden moeten oefenen. Sommige bruggetjes liepen niet en er waren momenten dat het niet strak genoeg was.’ Twan is wel tevreden en wil er niet teveel woorden aan vuilmaken. De binnenstad vol vrouwelijk schoon lonkt.

dfgdvdfVIER VROUWEN
De volgende dag is ook Willem de show alweer voor een groot gedeelte vergeten. Net als het restant van de avond. ‘Ik kan me alleen nog herinneren dat we om 7 uur nog shotjes dronken en ik mijn hoofd in de borsten van een vriendin duwde.’ Voordat het duo thuis mag bijkomen van de heftige nacht, moet The Opposites nog een minioptreden geven op de nieuwjaarsborrel van hun Label. En ondanks de brakke lichamen, zetten beide rappers ook deze zaal weer op zijn kop. Alles voor de show.

Onderweg naar huis is er een moment van reflectie. Met de nieuwe plaat bijna in de schappen, is het tijd voor andere doelen. Opvallend genoeg liggen deze bij beide Opposites vooral op persoonlijk vlak. Willem: ‘Hopelijk vind ik ik de toekomst meer rust. Genieten van het moment en zorgen dat je het plezier nooit verliest.’ Twan: ‘Ik wil graag vier verschillende vrouwen per week. Of eentje waar ik oud mee wil worden. Dan is het ook goed.’

fgfgfgfgfDe ruwe mix van het nieuwe album dat waarschijnlijk Slapeloze Nachten gaat heten, klinkt uit de autospeakers. Volgens beide rappers een titel die op meerdere manieren uitgelegd kan worden. Twan:‘We hebben hard gewerkt om een vernieuwend album af te leveren. Een echte Opposites-plaat, die alleen verder gaat dan we ooit gedaan hebben.’ Willem: ‘Dat is precies de kant die we ook live op willen. We doen maar een handvol clubshows dit jaar, maar die worden dan wel heel vet. Ik bedacht me gisteren nog na die sprong of we daar niet wat meer mee kunnen doen. Met een kanon het publiek ingeschoten worden of zo. Dat lijkt me wel wat. Ik ga morgens een kijken of dat te regelen is.’

John den Braber
Foto’s: Reyer Boxem

 

Comments are closed.