Categorie: Wielerland Magazine

Horrorcrash als nieuw begin NICK STÖPLER


nick stoplerBegin vorig jaar stond het hart van veel zesdaagseliefhebbers heel even stil. Nick Stöpler tuimelde tijdens de Zesdaagse van Rotterdam van boven in de baan naar beneden. Zijn knie was zwaar gehavend en even leek zijn nog korte carrière alweer voorbij. Iets meer dan een half jaar later start de Koga-renner alweer in de six van de hoofdstad. Het verhaal van een medisch wonder, maar vooral van een eigenwijze doorzetter.

(meer…)


Categorie: Wielerland Magazine

Ideale ploegmakker DIRK BELLEMAKERS


Eigenlijk had hij liever in een ander tijdperk coureur geweest. In het hedendaagse wielrennen zijn punten belangrijker dan heldendaden en is resultaat het enige dat telt. De eenzame vluchters en dappere waterdragers moet je daardoornog met een loep zoeken, maar Dirk Bellemakers (28) is juist uit dat hout gesneden. ‘Er is niets mooiers dan na afloop van de kopman horen dat je het goed gedaan hebt.’

(meer…)


Categorie: Wielerland Magazine

‘Ik ben geen ideale schoonzoon’ NIKI TERPSTRA


Hij is misschien wel de beste eendagsrenner van ons land. Niki Terpstra liet dan ook de Tour De France schieten om zich optimaal voor te kunnen bereiden op het najaar, waarin met het WK in eigen land en de Olympische Spelen de twee allerbelangrijkste wielertitels worden verdeeld. De 28-jarige Noord-Hollander over Londen, zijn grote rivaal Lars Boom en diens ploeg, die het nooit in de regerende nationaal kampioen heeft zien zitten. ‘Het steekt best wel dat Rabobank me nog nooit heeft gevraagd.’

(meer…)


Categorie: Wielerland Magazine

Beroemd in België STEFAN VAN DIJK


Hoewel hij al jaren tot de meest succesvolle Nederlandse renners behoort, is Stefan van Dijk in ons land geen vedette. De Westlander, die voor de bescheiden Belgische Accent Willems ploeg rijdt, maalt daar absoluut niet om. In zijn tweede vaderland is hij namelijk wel een ‘meneer’, die overal kan winnen waar hij start. Wielerland Magazine volgde de 36-jarige routinier tijdens Nokere Koerse, waar hij vorig jaar nog op de tweede plaats eindigde en nu als topfavoriet van start ging.

(meer…)


Categorie: Wielerland Magazine

Terug naar de topsport ZESDAAGSE AMSTERDAM 2011


‘Wereldklasse op de piste’ is de nieuwe slogan van de Zesdaagse van Amsterdam. Hiermee is de toon voor de komende jaren gezet. Pure topsport moet het baanwielerevenement naar een volgend niveau tillen en de zweem van bitterballen en verschaald bier definitief doen vergeten.

(meer…)


Categorie: Wielerland Magazine

‘Wij bieden een totaalpaket’ MARTIJN EN EELCO BERKHOUT


In de voetbalwereld bezorgen zaakwaarnemers de spelers een goed contract. De wielersport kent deze cultuur nog niet. Volgens Martijn en Eelco Berkhout van SEG zal het profwielrennen nooit dezelfde kant opgaan. Want hoewel de broers voor veel renners de zaakjes prima regelen, spelen contractverhogingen een veel minder prominente rol. ‘Wij moeten er voor zorgen dat ze financieel én sportief het maximale uit hun carrière halen.’  

(meer…)


Categorie: Wielerland Magazine

Routiniers zegevieren, maar de jeugd komt eraan! ZESDAAGSE ROTTERDAM 2011


De jongste Rabobank Zesdaagse van Rotterdam zal niet snel worden vergeten. Er is een heuse soap rond de deelname van favoriet Iljo Keisse, toprenners vallen bij bosjes uit en er wint eindelijk weer een koppel van Nederlandse bodem. Toch gaat de Six in het jubilerende Ahoy vooral de geschiedenisboeken in als hét moment dat de youngsters van het zesdaagsepeloton aantoonden dat een wisseling van de wacht nabij is.

(meer…)


Categorie: Wielerland Magazine

Grote namen gezocht! ZESDAAGSE AMSTERDAM 2010


Met de Duitsers Robert Bartko en Roger Kluge kreeg de Zesdaagse van Amsterdam een ijzersterk én aansprekend koppel op de hoogste trede van het huldigingspodium. Toch waren er gemengde gevoelens na afloop van het jubilerende evenement. Er stonden maar liefst negentien Nederlandse renners aan het vertrek. En is dat nu een vloek of een zege in deze toch al kleine wielergemeenschap?

(meer…)


Categorie: Wielerland Magazine

Het Tourgevoel van een Rotterdammer JOHN DEN BRABER


Mijn liefde voor de Tour begon met een bidon. Zo’n rode met witte letters van frisdrankgigant Coca-Cola. Goed, ik hield al jaren van wielrennen, maar sinds de intrede van de gesponsorde drinkbus raakte ik pas echt gefascineerd door de grootsheid van de ronde der ronden. Niet de statige gele trui, of het koddige bollentricot konden mij betoveren. Nee, de gesponsorde Coca-Cola bidon die bij alle renners verplicht op de fiets zat, deed mij fantaseren over een bestaan als broodcoureur.

(meer…)


Categorie: Wielerland Magazine

‘Ut beest’ uit Friesland LIEUWE WESTRA


Ooit verruilde hij als beloftevol junior zijn racefiets voor een plaats aan de toog van de lokale kroeg en een bestaan als ‘strater’. Elf jaar later maakte Lieuwe Westra alsnog de stap naar de profrenners, waar hij onlangs de grote Nederlandse surprise tijdens de Driedaagse De Panne-Koksijde was. Het opmerkelijke verhaal van een ex-stratenmaker en feestbeest, die nu als ‘het beest uit Friesland’ juist de stenen uit de straat rijdt.

(meer…)


Categorie: Wielerland Magazine

Opnieuw coureur HANS DEKKERS


Hij was het grote Nederlandse sprinttalent bij de beloften. Toch lukte het Hans Dekkers nooit echt om door te breken als beroepsrenner. Na een aantal mentale en lichamelijke tegenslagen wilde de Brabander vorig jaar zelfs zijn fiets aan de wilgen hangen. Het Amerikaanse Garmin-Slipstream pikte de 27-jarige renner dit seizoen echter op, zodat Dekkers een nieuwe kans krijgt in een topteam. “Ik voel me eindelijk weer een echte coureur.”

(meer…)


Categorie: Wielerland Magazine

Praktijkjongen FRANK BOELE


Wedstrijdorganisator Frank Boelé Als coureur was hij geen hoogvlieger, maar inmiddels is Frank Boelé toch een grote meneer in de wielerwereld. Hij blies acht jaar geleden namelijk nieuw leven in de zesdaagse en is de geestesvader van Olympia’s Tour New Edition. Een gesprek met de 38-jarige organisator over ambitie, bluf, vertrouwen en doorzettingsvermogen.

(meer…)


Categorie: Wielerland Magazine

Uithuilen en opnieuw beginnen EK BAAN ALKMAAR 2008


De olympische droom van de Nederlandse baanrenners spatte in augustus wreed uiteen. Jarenlang had de selectie van Peter Pieters toegewerkt naar de Chinese spelen, wat de kroon op alle geleverde arbeid moest worden. Een karrenvracht aan medailles leek in het verschiet, maar alleen gelegenheids-pistier Marianne Vos kwam uiteindelijk met eremetaal terug uit Peking. Drie maanden later likt de top van het vaderlandse baanwielrennen de wonden tijdens het EK baan in eigen land. WM peilde de sfeer in het oranjekamp en sprak met betrokkenen over de mislukte missie in China en de toekomst van het baanwielrennen in Nederland.

(meer…)


Categorie: Wielerland Magazine

Ciao Erik & Paolo COVERSTORY


Tijdens de zesdaagse van Amsterdam reden twee vedetten hun laatste wedstrijdkilometers op onze bodem. Erik Zabel en Paolo Bettini hangen namelijk na dit winterseizoen hun fiets aan de wilgen en waren in het Velodrome nog eenmaal te bewonderen. WM stelde beide toppers tien vragen, over hun carrière, hoogtepunten en natuurlijk elkaar.

(meer…)


Categorie: Wielerland Magazine

‘Ik hou echt van die gasten’ MICHEL CORNELISSE


Als renner was hij soms onuitstaanbaar. Een brutale stadsjongen die niemand ontzag, maar in zijn carrière wel een flinke erelijst bij elkaar sprintte. Inmiddels is Michel Cornelisse ploegleider en gaat voor hem volgend seizoen een grote wens in vervulling. Hij krijgt de sportieve leiding over Vacansoleil, de derde profploeg van Nederland. Als het aan de goedgebekte Amsterdammer ligt gaat zijn team de wielerwereld verbazen. “Wij willen in de grote koersen direct meedoen voor de prijzen.”

(meer…)