Categorie: Off The Record

‘Ik wilde vroeger prins worden’ WOUTER HAMEL


Hij heeft geen makkelijke periode achter de rug. Wouter Hamel zag pianist en muzikaal compagnon Pieter de Graaf uit zijn band vertrekken en zijn relatie liep na negen jaar op de klippen. Toch vond de 34-jarige singer-songwriter de energie en creativiteit om aan zijn nieuwe album Lohengrin werken en deze ook nog eens zelf te produceren. De hoogste tijd dus om eens met deze sympathieke crooner off the record te gaan.

(meer…)


Categorie: Off The Record

‘Wij hebben nog nooit een shitplaat gemaakt’ dEUS


Deze maand verschijnt het zesde studioalbum van dEUS. Keep You Close is in veel opzichten een ijkpunt in de loopbaan van Tom Barman. Het boegbeeld van de Vlaamse succesformatie houdt zichzelf op deze persoonlijke plaat een spiegel voor en dat werkt behoorlijk confronterend. ‘Vroeger maakte ik me nooit ergens druk over. Man, wat was dat een zegen.’

(meer…)


Categorie: Off The Record

‘Ik ben een ander mens geworden’ THE KOOKS


Weinig bands kenden zo’n droomstart als The Kooks. Van hun debuut verkochten de Britten meer dan twee miljoen exemplaren. Toch kostte dit vroege succes het viertal bijna de kop. De groep van frontman Luke Pritchard heeft het vizier inmiddels weer in de juiste richting en laat het met Junk Of The Heart bovendien zien op alle fronten gegroeid te zijn. ‘Rock-‘n-roll is gewoon fucking hard werken.’

(meer…)


Categorie: Off The Record

‘Soul kun je niet faken’ MAYER HAWTHORNE


Met How Do You Do Laat Mayer Hawthorne zijn ware gezicht zien. De 32-jarige Amerikaan staat vooral bekend als een van de boegbeelden van blue-eyed soul, maar hij heeft muzikaal duidelijk meer in zijn mars. Zo komt op de opvolger van zijn succesvolle debuut A Strange Arrangement zelfs hiphopmeester Snoop Dogg voorbij. Off The Record zocht Hawthorne op na afloop van zijn opzwepende show op Lowlands.

(meer…)


Categorie: Off The Record

‘Een ontdekkingsreis op alle vlakken.’ YOUNG THE GIANT


Ze waren een van de grote verrassingen op Lowlands. Young The Giant bevestigde daar zijn livereputatie met een spetterende show voor een volgepakte Grolsch-tent. Volgens zanger Sameer Gadhia vooral het resultaat van keihard werken en veel opofferingen. ‘We hebben dit jaar al meer dan driehonderd keer opgetreden en onze vrienden amper gezien. Dat is afzien, maar ook de noodzakelijke prijs.’

(meer…)


Categorie: Off The Record

De underground voorbij ALEX CLARE


Wat krijg je als je rock, drum-‘n-bass, blues, dubstep, garage en soul combineert? Juist: Alex Clare! De Brit wenst zichzelf niet in een muzikaal hokje te verstoppen en experimenteert er dus heftig op los. Met de hulp van de ervaren danceproducers Diplo en Switch levert dit een prachtig debuut album The Lateness Of The Hour op, dat je doet stuiteren en zwijmelen.

(meer…)


Categorie: Off The Record

‘Het was alsof God een teken gaf’ BROOKE FRASER


Hoewel Brooke Fraser in haar thuisland al jaren een grote ster is, kennen wij de Nieuw-Zeelandse singer-songwriter vooral van de aanstekelijke single There’s Something In The Water. Het nummer is afkomstig van het derde album van de in Sydney woonachtige zangeres, die met Flags nu ook de rest van de wereld wil veroveren.

(meer…)


Categorie: Off The Record

‘Humbug was een goeie les’ ARCTIC MONKEYS


Ze waren de eerste band die echt groot werd dankzij internet. Ondanks dit instant succes wilde Arctic Monkeys zich voortdurend ontwikkelen, wat leidde tot wisselende albums, die niet allemaal juichend werden ontvangen. Drummer Matt Helders denkt dat het viertal nu weer op het goede spoor zit. Daarvoor moesten de jonge Britten wel terug naar hun muzikale en vooral sociale roots. ‘We waren even vergeten dat muziekmaken ook gewoon leuk moet zijn.’

(meer…)


Categorie: Off The Record

‘Ik durf mezelf nu pas écht te geven’ FLEET FOXES


Drie jaar geleden was daar ineens een band die ons muzikaal terugbracht naar de vredige jaren zestig. Met schitterende harmoniezang en lieflijke songs wist Fleet Foxes uit het niets de harten van veel muziekliefhebbers te veroveren. Nu is de band uit Seattle terug met Helplessness Blues, de langverwachte opvolger van het succesvolle titelloze debuut. Voor zanger Robin Pecknold een bevrijding, want het cliché van de lastige tweede plaat bleek voor de Amerikanen bittere realiteit.

(meer…)


Categorie: Off The Record

‘Ik zing absoluut niet vals’ TIM KNOL


Twee jaar geleden omarmden de vaderlandse muziekliefhebbers massaal dat guitige kereltje met die schurende stem. Inmiddels heeft Tim Knol zijn jeugdige onschuld afgeschud en ligt zijn tweede album in de winkel. Days is een nieuwe stap in de ontwikkeling van de 21-jarige Noord-Hollander en een nieuw hoofdstuk in zijn wonderlijke jongensboek. De hoogste tijd dus om met de singer-songwriter off the record te gaan.

(meer…)


Categorie: Off The Record

‘Vaak gebeurt iets moois bijna per ongeluk’ RACOON


Het duurt hooguit tien minuten. Dat gevoel van ‘waar doe ik het eigenlijk allemaal voor’. Maar eenmaal op de bühne van de legendarische Cavern Club in Liverpool weet Racoon-zanger Bart van der Weide het zeker: muzikant zijn blijft het mooiste beroep ter wereld. Liverpool Rain, het nieuwe album van de Zeeuwen, is daardoor een eerlijke ode aan het overwinnen van twijfel en tomeloos doorzettingsvermogen geworden. ‘Blijven volhouden tot er op een dag geen pindakaas, maar rosbief op je brood zit Dat is Racoon in een notendop.’

(meer…)


Categorie: Off The Record

‘Blijf dansen en genieten’ VAN DIK HOUT


Twee jaar geleden bestond de band vijftien jaar. Reden voor een feestje natuurlijk, maar het jubileum bleek de voorbode van pittige tijden voor Van Dik Hout. Persoonlijke tegenslagen en privédrama’s raakten de Noord-Hollanders in het hart en waren voor frontman Martin Buitenhuis de reden om het over een andere muzikale boeg te gooien.

(meer…)


Categorie: Off The Record

‘Ik zou best wat brutaler willen zijn’ MARIKE JAGER


Deze maand verschijnt met Here Comes The Night alweer het derde album van Marike Jager. Dat de 32-jarige singer-songwriter niet van stilzitten houdt, is duidelijk. Want naast haar succesvolle muzikale carrière heeft ze een eigen platenlabel (Morning Coffee Records) en is ze ook nog presentatrice bij de VPRO. De hoogste tijd om eens met deze bezige bij off the record te gaan.

(meer…)


Categorie: Off The Record

‘Tijdloze geen-gelul-humor’ NEW KIDS TURBO


Ze waren al de meest populaire hangjongeren van Brabant, maar sinds de release van New Kids Turbo is heel Nederland om. Het is de eerste speelfilm van de vijf ordinaire vrienden uit Maaskantje en als het aan regisseur/acteur Flip van der Kuil ligt gaat de gekkigheid in het boerengehucht de komende jaren nog volop door. In december is er namelijk al een vervolg op het platina debuut: New Kids Nitro!

(meer…)


Categorie: Off The Record

Dansen op een slap koord THE LOW ANTHEM


Na het overweldigende succes van Oh My God, Charlie Darwin werd door de fans van The Low Anthem reikhalzend uitgekeken naar opvolger Smart Flesh. Het viertal uit Rhode Island nam namelijk uitgebreid de tijd om de tweede plaat op te nemen.

(meer…)