Categorie: Muziek.NL

Drie akkoorden en de waarheid GARY CLARK JR.


Gary-Clark-Jr-credit-frank-maddocks-medium-pic1-Aug12‘De nieuwe Jimi Hendrix!’ Hij kan zelf helemaal niets met deze lofkreet. Gary Clark Jr. denkt niet in hokjes en wil al helemaal niet in de voetsporen treden van de beste gitarist allertijden. De Amerikaan wil slechts zijn verhaal vertellen en daarbij spreekt hij het liefst met schurende riffs en oneindig lange solo’s. ‘Blues is niets meer dan drie akkoorden en de waarheid.’

(meer…)


Categorie: Muziek.NL

Eeuwige outsiders LOW


low-mimi-1De band is misschien wel het best bewaarde geheim van de undergroundscene. Een status waar Low boven alles trots op is. Leunend op harmoniezang en minimalistische arrangementen is de Amerikaanse groep al twintig jaar een critics darling, zonder ooit het grote publiek te bereiken. The invisible Way is alweer het tiende album dat het mormoonse echtpaar Alan Sparhawk en Mimi Parker aflevert. ‘Als we vanaf het begin succesvol waren geweest, waren we nu allang uit elkaar.’

(meer…)


Categorie: Muziek.NL

‘Ik ben een selfmade man’ KURT VILE


kurt-vileHet gebeurt niet vaak dat een artiest pas met zijn vierde album doorbreekt. Voor Kurt Vile een droomscenario, want de singer-songwriter uit Philadelphia weet nu – op 33-jarige leeftijd – wat hij echt wil. Het verhaal van een licht narcistische doordouwer, die met Wakin On A Pretty Daze een van de mooiste albums van dit voorjaar aflevert. ‘Iedere plaat is een stapje in de goede richting.’

(meer…)


Categorie: Muziek.NL

Buurmeisjes en snoepreisjes FOALS


foals-GB09Soms is schoonheid en inspiratie zo dichtbij, dat je het juist mist. Het overkwam het Britse Foals, dat de hele wereld over reisde om zichzelf als band te ontdekken, maar uiteindelijk in het eigen Londen tot wasdom kwam. Het resultaat van deze muzikale thuiswedstrijd is Holy Fire, het derde album van het vijftal. Muziek.nl Magazine bezocht Foals in de studio en sprak met frontman Yannis Philippakis en gitarist Jimmy Smith.

(meer…)


Categorie: Muziek.NL

‘Wat wil ik met mijn leven?’ I AM KLOOT


I Am KlootZe worden al jaren het best bewaarde geheim van Engeland genoemd en daar moet verandering in komen. Met Let It All In maakt I Am Kloot wederom een stap richting het gewenste grote publiek. Het is dan ook niet toevallig dat Elbow-leden Guy Garvey en Craig Potter voor de tweede maal op rij de productie voor hun rekening nemen. ‘Ik ben het zat dat mensen vragen wat ik nu echt wil doen met mijn leven.’

(meer…)


Categorie: Muziek.NL

‘Blijven verrassen’ VILLAGERS


the-villagersMet debuutplaat Becoming A Jackal sleepte Villagers een Mercury Prize-nominatie binnen. Voor frontman Conor O’Brien geen reden om dit truukje te herhalen. Op {Awayland} keert de tekstschrijver van de Ierse band terug naar zijn danceroots, wat een opmerkelijk energiek album oplevert.

(meer…)


Categorie: Muziek.NL

De gelukkigste man op aarde CHARLES BRADLEY


Charles-BradleyHij was jaren zo arm als een kerkrat en soms zelfs dakloos. Maar een grote droom hield Charles Bradley op de been. De Amerikaanse James Brown-imitator wilde slagen in de muziekscene. De pruik en cape zijn inmiddels af en met Victim Of Love ligt nu alweer zijn tweede album in de winkel. ‘Ik ben de gelukkigste mens op aarde.’

(meer…)


Categorie: Muziek.NL

‘Een democratische, artistieke, badass machine’ BAND OF HORSES


orsesZes jaar geleden zette het bloedmooie nummer Funeral hen op de kaart. Band Of Horses viel sindsdien verschillende malen uiteen, om volgens leadzanger Ben Bridwell er steeds weer sterker bovenop te komen. Nu is de Amerikaanse folkband al vijf jaar stabiel en ligt er met Mirage Rock een nieuw album in de winkel. Het vijftal is trots, maar vooral dankbaar. ‘Veel bands nemen zichzelf veel te serieus. Wij genieten, want de bubble kan toch ieder moment lekgeprikt worden.’

(meer…)


Categorie: Muziek.NL

De schoonheid van het lelijke BALTHAZAR


Balthazar-1-LoRes-credit-Charlie-De-KeersmaeckerBalthazar is een band met twee gezichten. Enerzijds zijn de Belgen bescheiden en ingetogen, maar noemden ze hun debuutalbum wel Applause. Nu ligt opvolger Rats in de winkel, waarbij de Oost-Vlaamse indiepop band laat zien dat ze vooral maken wat ze zelf willen.

(meer…)


Categorie: Muziek.NL

‘Dit is onze Achtung Baby’ SKUNK ANANSIE


Skunk1Na een adempauze van meer dan tien jaar was Skunk Anansie in 2010 terug met een nieuw album. Dat het geen laatste stuiptrekking of schreeuw om aandacht was, bewijst de Britse band met Black traf¬fic. Volgens frontvrouw Skin een logische en noodzakelijke stap in de wederopstanding van de in de jaren negentig immens populaire rockgroep. “Wij zijn geen Rage Against The Machine, dat alleen nog bij elkaar is om te cashen.”

(meer…)


Categorie: Muziek.NL

‘Babel is zeker geen revolutie’ MUMFORD & SONS


Mumford-Sons-4Met Sigh no more werd de wereld veroverd. Handklappen en voetstampen werd door het debuut van het Britse Mumford & Sons zelfs op alternatieve muziekfestivals een trend en zorgde voor een ware folkrevival. Met het nieuwe album Babel hoopt het viertal de hooggespannen verwachtingen waar te maken, maar is continuïteit het allerbelangrijkste. “Als we maar kunnen blijven optreden. Dat is het enige dat telt.”

(meer…)


Categorie: Muziek.NL

‘Succes mag nooit een drijfveer zijn’ GRIZZLY BEAR


GrizzlyBearTOX061211Veckatimest was in 2009 een van de meest bewierookte albums. Het meesterwerkje zorgde ervoor dat het Amerikaanse Grizzly Bear vanuit het niets wereldwijd volle zalen trok. Er werd dan ook smachtend naar opvolger Shields uitgekeken. Wie echter een variatie op het thema verwacht, komt bedrogen uit. “Waarom zou je tweemaal dezelfde plaat maken?”

(meer…)


Categorie: Muziek.NL

Get your motor runnin’ USA ROOTS OF MUSIC TOUR


Op een motor het zuiden van Amerika verkennen en de roots van de hedendaagse muziekgeschiedenis ontdekken: wie wil dat nu niet? Muziek.NL Magazinejournalist John den Braber deed het en tekende zijn belevenissen op van een enerverende reis langs vijf staten en vele muziekstijlen.

(meer…)


Categorie: Muziek.NL

‘Wij zijn absoluut geen entertainers’ THE BLACK KEYS


Vorig jaar brak The Black Keys plotseling door bij het grote publiek. De reden: het duo scoorde een radiohit. Volgens Dan Auerbach en Patrick Carney een ‘lucky shot’, die hun muzikale benadering niet heeft veranderd. Het tegendraadse El Camino is het overtuigende bewijs. 

(meer…)


Categorie: Muziek.NL

‘Mijn instinct is vanaf nu bepalend’ FEIST


Het duurde drie jaar voordat ze alles weer op een rijtje had. Leslie Feist was even helemaal klaar met de muziekwereld. Flinke wandelingen met de hond, stofzuigen en het bouwen van een eigen oefenruimte gaven de folk-zangeres nieuwe energie. Metals is het sfeervolle eindresultaat.

(meer…)